Diasporat më të mëdha në botë

diasporaLista e vendeve me përqindjen më të madhe të popullsisë vendase që jeton në diasporë zbulon histori lufte dhe shpërnguljeje, por edhe stanjacion ekonomik dhe mungesë perspektive. Ndërsa ka shumë arsye pse dikush mund të largohet nga vendi ku ka lindur, vendet e vogla preken më shpesh nga fenomeni pasi ato janë në thelb në disavantazh kur ofrojnë mundësi dhe mundësi për të lëvizur së pari brenda vendit.

 

Në rajonet ku vendet e vogla janë të zakonshme dhe largësia shtohet si një faktor tjetër, për shembull në Karaibe apo Oqeani, jeta në diasporë është më e përhapura. Nga të gjitha vendet sovrane me të paktën 750,000 banorë, kombi i Karaibeve, Guajana kishte pjesën më të madhe të popullsisë së saj të lindur në vend – 36.4% – që jetonte jashtë vendit. Xhamajka vjen e pesta me 28.6%. Duke marrë parasysh vendet e pavarura të të gjitha madhësive, kombet ishullore mbizotërojnë në rangun e lartë me deri në gjysmën e popullsisë së tyre të vendosur në vende të tjera. Polinezia ishte rajoni me përqindjen më të lartë të diasporës në 2020, me 28.7%, e ndjekur nga Karaibet me 17.7%.

 

Një grup tjetër që zakonisht shfaqet në vendet me diasporat më të mëdha janë ato në Evropën Lindore dhe Ballkan. Pas rënies së komunizmit në fillim të viteve 1990, shumë njerëz u larguan në kërkim të mundësive më të mira ekonomike, për shembull në Evropën Perëndimore. Rajoni pa më shumë trazira dhe luftë në vitet 1990, duke u rritur përmasat e diasporave. Bosnja dhe Hercegovina – e cila shpalli pavarësinë në 1991 gjatë rënies së Jugosllavisë komuniste dhe pasoi një luftë të përgjakshme etnike – kishte 34% të popullsisë së saj që jetonte jashtë vendit në vitin 2020. Shqipëria i dha fund më shumë se dyzet viteve të komunizmit dhe izolimit ndërkombëtar në 1992. Keqmenaxhimi i rëndë financiar dhe një luftë civile që pasoi e mbajtën vendin në gjendje të vështirë përgjatë viteve 1990 dhe në mijëvjeçarin e ri. Sot, pothuajse një e treta e popullsisë jeton jashtë vendit. Më shumë kombe të Evropës Lindore dhe ish-Republika Sovjetike midis vendeve me diasporat më të mëdha në botë janë Moldavia, Armenia, Maqedonia e Veriut, Kroacia dhe Kazakistani.

 

Vendet që janë aktualisht ose kanë qenë shumë kohët e fundit të përfshira në luftë dhe konflikt gjithashtu bëjnë paraqitje të rëndësishme në listë. Siria, një komb me rreth 28 milionë banorë të lindur në vend, tani ka tetë milionë prej tyre – ose rreth 30% – që jetojnë jashtë vendit. Sudani i Jugut, ku një luftë civile përfundoi zyrtarisht në vitin 2020, ka një pjesë të diasporës prej 21%. Vendet që keqmenaxhohen rëndë nga qeveritë e tyre përfshijnë Eritrenë me një përqindje prej 18.5% të diasporës dhe Venezuelën me 16.6%. Një tjetër vend kontinental i Amerikës Latine ka një diasporë edhe më të madhe: lufta civile e El Salvadorit përfundoi në 1992, por dhuna e bandave ka mbizotëruar—më shumë se 20% e kombit tani jeton jashtë vendit.

 

Diaspora më e madhe e nxitur nga konflikti, megjithatë, shihet në një territor jo sovran, pasi më shumë se 45% e të lindurve në Palestinë aktualisht banojnë jashtë vendit, sipas shifrave të KB.

 

Kombet më pak të zhvilluara më të lëvizshme

 

Disa vende dhe territore të pasura kanë gjithashtu popullsi shumë të lëvizshme, për shembull Emiratet e Bashkuara Arabe. Duke numëruar vetëm banorët e lindur në vend – një pjesë e më shumë se nëntë milionë që banojnë në vend – prodhon një kuotë të diasporës prej më shumë se 26%. Në Hong Kong, ku një e treta e banorëve janë emigrantë, popullsia e lindur në vend është larguar me një normë prej më shumë se 18%. Në Evropën Perëndimore, Portugalia ishte vendi me diasporën më të madhe, e ndjekur nga Irlanda. Të dy vendet kanë përjetuar rritje të ulët ekonomike dhe mundësi. Për krahasim, madhësia e diasporës së lindur në SHBA ishte vetëm 1% në vitin 2020.

 

Duke parë shtresat e zhvillimit global, vendet më pak të zhvilluara në botë panë eksodin më të madh me diasporat e tyre që përbënin mesatarisht 12.5% ​​të popullsisë së tyre të lindur në vend, shumë përpara vendeve më pak të zhvilluara dhe më të zhvilluara me rreth 3-6% të njerëzve që jetojnë jashtë. .

 

Ndarja e popullsisë së OKB-së llogarit vlerësimet e popullsisë së banuar të vendeve dhe të stokut global të migrantëve, ku viti 2020 është viti më i fundit i disponueshëm. Për migrantët, organizata përcakton statusin e tyre sipas vendit të lindjes nëse është e mundur. Nëse jo, statusi i migrantit mund të përcaktohet nga shtetësia, gjë që mund të shkaktojë si nënnumërim ashtu edhe mbinumërim të migrantëve. Në vendet ku shumë banorë të huaj kanë fituar shtetësinë, numri i emigrantëve do të jetë një nënvlerësim. Në rastet kur personat e lindur në vend nuk marrin automatikisht shtetësinë, gjë që mund të ndodhë midis popullatës refugjate, por edhe në vende me ligje kufizuese, numri i migrantëve do të mbivlerësohej.

Forbes / Katharina Buchholz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>