Inflacioni shkoi në 6.2 për qind. Niveli më i lartë në 20 vitet e fundit. Çmimet e konsumit me rritjen më të madhe

inflacioni“Kriza e çmimeve në tregjet botërore po godet gjithnjë e më shumë xhepat e qytetarëve shqiptarëve. Shtrenjtimi i fortë veçanërisht i produkteve ushqimore dhe karburanteve ka bërë që inflacioni në Prill të arrijë në 6.2%, norma më e lartë e shënuar në dy dekada.”

Edhe pse ndikimin më të fortë në inflacion e dha transporti me një rritje prej 22.5% dhe mallrat e shportës , gjatë prillit u shtrenjtua gjithçka duke rritur ndjeshëm kostot e jetesës, pasi për të njëjtat sasi malli kanë paguar shumë më shumë se krahasuar me një vit më parë.

Brenda grupit të ushqimeve që u rritën me 10% për të cilat shqiptarët shpenzojnë mbi 40% të buxheteve të tyre, rritja më e madhe e çmimeve është vërejtur te vaji.

Aktualisht, një litër vaj shitet për 381 lekë me vendimin e ri të bordit të transparencës, një nga produktet më të shtrenjta të shportës bazë. Më tej janë rritur edhe kostot për blerjen e produkteve të bulmetit, mishit dhe ato për fruta perimet.

Me shpejtësi gjatë prillit janë shtrenjtuar edhe çmimet për qiratë e shtëpive, energjinë e ujin, ndërsa edhe për veshjet qytetarët kanë paguar më shumë para për blerjen e tyre.

Mobilimi dhe arredimi i shtëpive po kushton gjithnjë e më shumë, pasi trendi rritës i çmimeve vijoi edhe përgjatë prillit për këtë grup si pasojë e rritjes së kostove të transportit dhe energjisë elektrike.

Presionet që vijnë nga situata e krijuar nga lufta në Ukrainë po e bëjnë rritjen e çmimeve të papërballueshme për konsumatorët dhe shqetësues është fakti se projeksionet flasin që do të vazhdojnë të qëndrojnë të larta për një periudhë afatgjatë, duke rrezikuar tkurrjen e konsumit.

Me këtë normë, inflacioni është 2 herë më i lartë se objektivi i Bankës së Shqipërisë prej 3%, për të cilin vetë institucioni parashikon që të kthehet në normalitet të paktën në pjesën e parë të vitit 2024.

Top Channel

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>