Investimet e huaja, 1 miliard euro

INVESTIMET E HUAJABanka e Shqipërisë raportoi se investimet e huaja direkte gati arritën shifrën 1 miliard euro në vitin 2016, duke shënuar një rekord të ri historik.

Sipas të dhënave, të publikuara në bilancin e pagesave, në vitin 2016 kompanitë e huaja investuan në ekonominë shqiptare saktësisht 983 milionë euro, ose 10.5 për qind më shumë se një vit më parë.

Të dhënat e detajuara tregojnë se ekonomia ka përfituar dy nga projektet madhore në fushën e energjitikës, përkatësisht Gazsjellësi Transadriatik dhe kaskada e Devollit, të cilët kanë hyrë në fazën kulmore të punimeve.

Sipas bankës, vetëm në tremujorin e katërt investimet në sektorin e energjisë dhe gazit ishin 166.5 milionë euro, ndërsa në total për të gjithë vitin shifra llogaritet në rreth 370 milionë euro.

Pas energjisë, në vendin e dytë sektori që ka marrë më shumë investime nga jashtë në ekonominë shqiptare rezulton industria nxjerrëse.

Sipas të dhënave nga banka, vetëm në tremujorin e katërt kompanitë e huaja investuan 55 milionë euro në këtë sektor. Këtu bëjnë pjesë investimet në fushën e naftës, përkatësisht në vendburimin e Patos-Marinzës dhe kërkimet në zonën e Shpiragut.

Ndryshe nga sa ka ndodhur në vendet e tjera të rajonit, në Shqipëri investimet e huaja kanë patur një ecuri pozitive pavarësisht krizës.

Aktualisht ato llogariten në 10 për qind e Prodhimit Kombëtar, duke qenë një nga kontribuesit kryesorë në rritjen e kërkesës së brendshme dhe punësimit në ekonominë shqiptare.

/ Top Channel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>