Shqipëri, pakësohen kreditë e këqija

banka shqiptareNë Shqipëri, kreditë e këqija bankare janë pakësuar nga 25 në 20 për qind. Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko, deklaroi se kreditë problematike për më shumë se 3 vjet janë fshirë nga sistemi për të lehtësuar punën e përditshme të bankave, por ato nuk janë falur. Ai deklaroi sot në një takim me bankat se një rritje më e madhe ekonomike do ta rriste edhe kreditimin.

Banka e Shqipërisë shprehu sot shqetësimin se vëllimet e kreditimit në ekonomi janë ende shumë të ulëta, ndërsa kreditë e këqija janë ende shqetësuese dhe në një nivel të lartë.

Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko tha sot se kreditë e këqija u luën nga 25 në 20 për qind.

Megjithatë shqetësimi mbi kreditë e këqija është ende shumë i madh.

Zoti Sejko i bëri këto komente në një konferencë të përbashkët me bankat private në vend dhe me përfaqësues të qeverisë.

Bankat morën vendim të fshijnë nga statistikat e tyre negative kreditë equajtura të humbura për një periudhë më të gjatë se 3 vjet.

Pastrimi i të dhënave të vjetra nxit bankat drejt kreditimit të ri.

Megjithatë theksoi guvernatori Sejko, kreditë e këqija nuk falen, pavarësisht se fshihen nga bilanci i bankave, por janë gjithmonë në ndjekje.

Banka e shqipërisë ka kërkuar bashkëpunimin e qeverisë për t’u koordinuar me institucionet në shërbime si ligji i falimentit.

Kreditë vonohen nga gjykatat dhe përmbarimi.

Ulja e rritjes ekonomike në vend ka bërë që kërkesa të jetë e paqëndrueshme.

Nëse ekonomia do të rrite më shpejt edhe kreditimi do të shtohet dhe kreditë me probleme do të korigjohen në një kohë të shkurtër. (voa)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>