Shqipëria, e parafundit në Ballkan për transparencën mbi buxhetin

kalkulimShqipëria renditet në Ballkan ndër vendet me transparencën më të dobët mbi buxhetin. Rumania ka dalë më mirë nga të gjitha vendet e Ballkanit, në një klasifikim të ri në lidhje me transparencën e pikave të buxhetit. IBP për vitin 2015 i rendit vendet e Ballkanit shumë ndryshe në shkallën globale.

Në indeksin 2015, Rumania doli në vendin e nëntë globalisht, me një indeks 75 nga një maksimum prej 100. Tre shtetet me pikët më të larta ishin Zelanda e Re, Suedia dhe Afrika e Jugut. Ndërsa Shqipëria u vlerësua me 38 pikë për transparencën në buxhet.

IBP është një OJQ në Uashington, që monitoron transparencën e buxheteve shtetërore në botë, si tregues të llogaridhënies publike.

Kërkimi mat transparencën e buxhetit, mundësinë e pjesëmarrjes publike në të dhe forcën e institucioneve që e mbikëqyrin ekzekutimin e tij.

Pikët e buxhetit të hapur varionin nga 0 deri në 100, ky 100 pikë ishte vlerësimi më i lartë.

Të gjitha shtetet ndahen në kategori, me shtetet që arrijnë pikët e mjaftueshme mbi 61 dhe ato të pamjaftueshme nën 60.

Në Ballkan, pas Rumanisë për më shumë transparencë renditet Bullgaria me 65 pikë. Brenda grupit të shteteve me buxhete të hapura “jo mjaftueshëm” ishte Kroacia, Serbia dhe Bosnja-Hercegovina. Ato morën respektivisht 53, 47 dhe 43 pikë.

Shqipëria u vlerësua me 38 pikë për transparencën në buxhet, ndërsa Maqedonia e fundit me 35 pikë. Këto shifra vlerësohen si transparenca minimale të buxhetit.

/Shekulli Online/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>