TAP pranon kërkesat e Shqipërisë. Ian Bradshaw: Përfitime shtesë si Greqia

tapQeveria shqiptare po arrin drejt finalizimit të ndryshimit të kontratës me gazsjellësin Transadriatik (TAP). Në ditën kur projekti arriti në fazën e shtrimit të tubave, drejtori menaxherial i të gjithë projektit foli për Top Channel dhe konfirmoi se, ndryshimi i kontratës me qeverinë shqiptare po shkon drejt përfundimit.

“Ajo çfarë kishim firmosur më parë nuk ishte e mjaftueshme. Na duhej një mirëkuptim lokal dhe kombëtar për ndërhyrjet që po bëjmë. Qeveria, në këtë fazë ka luajtur një rol thelbësor, ku përcolli te ne kërkesat e çdo zone, ku ne do të ndërhyjmë”, tha Ian Bradshaw, drejtor menaxherial i “TAP”-it.

Kontrata e “TAP” me Shqipërinë është shumë e ndryshme nga ajo me Greqinë, vendin ku gazsjellësi kalon para se të hyjë në territorin tonë. Për muaj të tërë është negociuar për të përafruar përfitimet.

“Ne kishim një detyrim, që kushtet e kontratës, përfitimet e popullit shqiptar të ishin njësoj si ato të grekëve. Tani jemi në përfundim të negociatave dhe mund të them se të dyja palët po bashkëpunojnë ngushtë. Unë pres që brenda ditëve apo javëve të ardhshme, çdo gjë të mbyllet”, tha më tej Ian Bradshaw.

Por çfarë do të shtojë më shumë Qeveria “Rama” në kontratën aktuale me “TAP”?

Burime nga Ministria e Energjetikës thanë për Top Channel se, negociatat janë përqëndruar në dy pika. Qeveria ka kërkuar që të ketë mundësinë të prenotojë një sasi gazi çdo vit, te kompani si “SOCAR” dhe prodhues të tjerë të gazit në fushën e “Shah Deniz”.

Pika e dytë është ngritja e Operatorit të Sistemit të Transmetimit për Gazin në Shqipëri, një institucion i ri, të cilin autoritetet shqiptare kërkojnë ta ngrenë me asistencën e kompanive aksionere të “TAP”-it.

OST-ja e Gazit mendohet të krijohet pas masterplanit kombëtar të gazit, që do të publikohet këtë vit, dhe studimit të fizibilitetit, që do të vendosë se në cilat zona mund të krijohet një sistem i shpërndarjes së gazit për qytetarët.

/ Top Channel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>