Tiranë: Zhbllokohet Vettingu hapet rruga për zbatimin e reformës në drejtësi

kuvendiPas arritjes së komprimist mes PD-s dhe PS-së në Tiranë nis punën qeveria qeveria me gjashtë ministra teknicienë, të propozuar nga PD në opozitë.

Katër ditë që sfiduan  tre muaj.  Kanë  mjaftuar këto katër ditë të fundit të pas  marrveshjes Rama-Basha, të arritur të enjten e kaluar(18.05)për të zhbllokuar vettingun dhe bojkotin tremujor të parlamentit nga Partia Demokratike (PD) në opozitë. Mbrëmjen e së hën7s (22.05)në  një seancë të  jashtëzakonshme  parlamentare marrëveshja e sipërpërmendur dha produktin e parë për nga rëndësia: zhbllokimin e procesit për zbatimin e vettingut, ligjit më të rëndësishëm të reformës në drejtësi përmes plotësimit të  komsioneve ad hoc  të vettingut edhe  me  50 përqindshin e munguar deri dje  të anëtarëve  që i përkasin opozitës. Me 123 vota pro deputetët miratuan anëtarët e opozitës në sejcilin nga tre komisionet ad hoc. Fjala është për komisionet që do të bëjnë rivlerësimin e gjyqtarëve dhe të prokurorëve.

Kryemnistri  Rama – vettingu do të fillojë,  reforma në drejtësi nuk ndalet

Kryeministri Edi Rama tha pas miratimit të anëtarëve të opozitës në përbërje të komisioneve ad  hoc të vettingut, se “vetingu do të fillojë, reforma në drejtësi nuk ndalet”.

“Është një moment shumë emocionues, sepse është një moment që të bën të thuash me plot gojë që politika është një forcë për mirë kur përdoret për qëllime të mira”,- theksoi kryemnistri Rama në seancën e jashtëzakonshme parlamentare.

Zhbllokimi vettingut dhe fillimi i zbatimit të reformës në drejtësi është një premisë e mirë që Shqipëria të hapë negociatat e anëtarësimit me BE-në diku nga fillimi vitit të ardhshëm, pasi edhe ecuria e zgjedhjeve të 25 qershorit është një test për ecurinë e demokracisë në Shqipëri, ndarjen nga zgjedhjet me rezultat  të kontestuar dhe zhvillimin e tyre me standarde ndërkombëtare të pjesshme.

Për zgjedhje të lira dhe të ndershme – shitblerja e votës, krim që dënohet me burgim 

Krahas zhbllokimit të vettingut, si pjesë e marrveshjes Rama- Basha, parlamenti miratoi edhe ndryshime në Kodin Penal,, që lidhen me garantimin e zgjedhjeve të lira dhe të ndershme. Sipas këtyre ndryshimeve  shitblerja e votës përbën krim/vepër penale  që dënohet nga 1- 7 vjet burg.  Në zgjedhjet e kaluara shitblerja e votës dënohej vetëm me gjoba të papërfillshme financiare për  nga vlera monetare në raport me shkeljen e standardit dhe manipulimin e rezultatit të zgjedhjeve. Futja e shitblejes  së votës në grupin e krimeve të pa amnestueshme të Kodit Penal të Shqipërisë pritet të sjellë rezultatet e para në zgjedhjet parlamentare të 25 qershorit në rezultatin e padeformuar të tyre, në respekt të vullnetit të zgjedhësve.  Vepër penale konsiderohet edhe shpërdorimi i autoritetit të policisë për të ndikuar me mbështetje të një partie politike gjatë procesit zgjedhor, krim që dënohet me 5 vjet burg. Po kështu edhe përdorimi i mjeteve publike, veprimtarive shtetërore, burimeve financiare  ose njerëzore në procesin zgjedhor përbëjnë vepra penale që dënohen  nga 1-  4 vjet burgim. Nrdyshimet në Kodin Penal, të  miratuara në Parlament, përfshijnë edhe forcimin e rregullave për të mbikqyrur financimet e partive politike dhe ndalimin e financimeve të paligjshme.

Qeveria me teknicienë  të PD-së fillon punën

Do të ketë jetë të shkurtër, vetëm katër muaj, qeveria me gjashtë ministra dhe një zv./kryeministre tekniciene, me kryeministër përsëri Edi Ramën. Kabineti i ri u miratua nga Parlamenti dhe u dekretua nga Presidenti i Republikës. Ajo fillon punën të martën ( 23.05) e stigmatizuar nga analistët e pavarur si një qeveri, ku të gjashtë ministrat teknicienë nuk janë të tillë por militantë të PD-së apo pranë ish-kryemnistrit dhe ish-kryetarit të PD-së, Sali Berisha. Sipas tyre kjo përzgjedhje do t’i kthehet  PD-së  në boomerang,  pasi gjashtë ministrat e rinj janë jo vetԹm militantë  të njohur të PD-së, por kanë edhe profile të zakonshme. Analistët e pavarur mendojnë që ky është preludi  i ardhjes në qeveri  të militantëve nëse PD fiton zgjedhjet e 25 qershorit, perceptim  që  mund t’i sjellë mosmarrjen e votave me 25 qershor prej elektoratit  gri, atij që nuk është i vendosur, apo që është fluid, rrjedh nga një forcë politike në tjetrën. Por kryemnistri Rama  tha, se “Ministrat që  sot kanë ardhur në qeveri për  të përfaqësuar PD-në kanë ardhur të garantojnë PD-në dhe opozitën, se makineria shtetërore nuk do të përdoret në zgjedhje. Marrëveshja e 18 majit bashkëdakortësoi një platformë jo për të bashkëqeverisur nesër, por për të bashkëqeverisur zgjedhjet, ku të gjitha palët të jenë të garantuara.” (dw)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>