Vettingu, PS: Të nis puna për ndryshimet kushtetuese

Në Shqipëri, shumica socialiste pritet të nisë së shpejti përgatitjet për realizmin e ndryshimeve kushtetuese për të zgjatur mandatin e institucioneve që kryejnë rivlerësimin e prokurorëve dhe gjyqtarëve. Këtë e bëri të ditur sot kryetari i grupit parlamentar socialist Taulant Balla në mbledhjen e kryesisë së këtij grupi.

Në Qershor të vitit të ardhshëm përfundon mandati i Komisionit të Pavarur të Kualifikimit si dhe i Komisionerëve publikë. Idea e shumicës, siç e bëri të ditur javën e shkuar dhe ministri i ri i Drejtësisë, Ulsi Manja, është që mandati të zgjatet deri në përfundim të të gjithë procesit të rivlerësimit. Por për këtë do të duhet dhe konsensusi i opozitës e cila ka kritikuar mënyrën e zbatimit të reformës duke hedhur akuza se procesi po kontrollohet nga qeveria.

Pak ditë më parë, në një intervistë për Zërin e Amerikës, ambasadorja amerikane Yuri Kim deklaroi se për këtë çështje, ku përfshihet dhe Operacioni Ndërkombëtar i Monitorimit, po shihen disa opsione.

Nëse nuk bihet dakort për shtyrjen e mandatit atëherë rivlerësimi do të duhet të bëhet nga Këshilli i Lartë Gjyqësor për gjyqtarët dhe Këshilli i Lartë i Prokurorisë për prokurorët.

Deri tani, i janë nënshtruar procesit të rivlerësimit, pak më shumë se gjysma e gjyqtarëve dhe prokurorëve shqiptarë.

voa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>