Bilanc katastrofal i Kosovës me Serbinë – po pse?

safetKosova importon më së shumti mallra nga – Serbia.

Kosova importon më së shumti mallra nga – Serbia. Bilanci i importit dhe eksportit me Serbinë është për Kosovën tepër negativ: Kosova importon mallra në vlerë prej më shumë se 360 milionë në vit nga Serbia, ndërsa në Serbi eksporton mallra në vlerë prej vetëm 6 milionë euro. Por jo të gjitha mallrat e importuara nga Serbia janë vërtetë “serbe”. Në Serbi kanë impiantet e tyre 3150 kompani të huaja – shumica dërmuese nga Evropa. Shumë prej këtyre prodhimeve vijnë më pas nga Serbia në Kosovë. Për shembull: ndër mallrat më të importuara përmes Serbisë në Kosovë janë stolitë e kompanisë italiane Svarovski. Bilanc shumë negativ të importeve dhe eksporteve Kosova ka edhe me Shqipërinë, sepse nga Shqipëria importohen mallra në vlerë prej 147 milionë euro në vit, ndërsa eksporti kap shumën prej vetëm 26 milionë euro.
Shkaqe pse Kosova nuk i shfrytëzon kapacitetet e veta për të sjellë kompanit të huaja në vend dhe prej këtu të eksportohet në vendet e tjera ka shumë. Por ndër shkaqet kryesore janë korrupsioni dhe pasiguria ligjore, sepse Kosova vërtetë ka kapacitete të jashtëzakonshme, sepse 68% e popullatës së Kosovës janë nën moshën 30-vjeçare. Kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës, Safet Gërxhaliu thotë se numri i kompanive evropiane që janë interesuar për investime në Kosovë është tepër i madh. Por kanë ndeshur në shumë probleme, më së shpeshti në korrupsion.
Por është fakt që Kosova ka eksportin më të dobët në të gjitëh rajonin. Serbia eksporton në vit mallra në vlerë prej 16 miliardë euro. Bosnje-Hercegovina rreth 6 miliardë. Maqedonia mbi 4,5 miliardë, ndërsa Kosova eksporton mallra prej vetëm 420 milionë në vit. (dw)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>