ANALIZA

 • Andrea Gropa ishte fisnik shqiptar që sundoi rajonin dhe qytetin e Ohrit në shekullin e XIV

  28 Gusht, 2023

  Thopia,_Arianiti_and_Gropa_(late_14th_century)

  Harta e shekullit 14 – familjet fisnike shqiptare Thopia, Arianiti dhe Gropa

  Andrea Gropa ishte një fisnik shqiptar i shekullit të 14-të që sundoi rajonin dhe qytetin e Ohrit, fillimisht si vasal i vogël për një kohë shumë të shkurtër (župan) te mbreti serb Vukašin Mrnjavčević (r. 1365–1371), pastaj si i pavarur pas 1370. Ai ishte ...

 • Keqpërdorimi i religjionit dhe miqësisë

  25 Gusht, 2023

  Ja si i klasifikon Lis Bukuroca:

  Rrenat e mëdha

   

  Rrena  e parë: “Me Turqinë kemi jetuar pesëqind vite!“

  Rrena e dytë: “Perandoria, (Kalifati) Osman, nuk ishte pushtues!”

  Rrena e tretë: “Shqiptarët kanë udhëhequr perandorinë dhe kishin 39 vezirë!”

  Rrena e katërt: ”Në Turqi ka më shumë shqiptarë, sesa në Shqipëri.”

  Rrena e pestë: “Skënderbeu nuk është heroi i im. Ai ka vrarë myslimanë!

   

  Rrena  e parë: “Me Turqinë kemi jetuar pesëqind vjet!“

  Shpjegim logjik i rrenës: rrenci në këtë ...

 • Ja çka deklaroi DBK (UDBA) e Maqedonise nëpërmjet presidentit të Shtetit në vitin 2016

  29 Tetor, 2022

  „ …Lëvizja Besa u formua me një qëllim të vetëm, përhapjen e islamit politik dhe ideologjisë salafiste në Maqedoni. Besa si parti promovon idetë e islamit radikal dhe politik në Maqedoni dhe në mënyrë aktive punon për promovimin e këtyre tezave në vend.

  Për shkak të frikës se mos pranohen nga elektorati shqiptar të cilit i drejtohen, zyrtarisht formohen si parti e bazuar në nacionalizmin shqiptar dhe përmes së cilës synojnë ...

 • Pasojat e Akraballëkut dhe sfidat Osmane

  24 Gusht, 2022

  Bili

  Pasojat e Akraballëkut

  Skemat politike shpesh depërtojnë lehtë në botëkuptimet e njerëzve, qofshin ata të zakonshëm apo njohës të mirë të rrethanave, dhe vështirë çrrënjosen. Tanimë, çdo analist që zhvillon teorinë për pasojat e konflikteve në Gadishullin Ilirik niset nga premisa, tashmë e aksiomatizuar për ekzistencën e një aleance të natyrshme mes Serbisë dhe Greqisë, si dhe ndërmjet Shqipërisë dhe ...

 • Niccolo di Bernardo Machiavelli: “Mënyra e parë për vlerësimin e inteligjencës së një sundimtari është të shohësh se kë burra ka përkrah.”

  6 Korrik, 2022

   

  MakiaveliThëniet më të Bukura të Makiavelit

  Nuk janë titujt ata që nderojnë burrat, por janë burrat ata që nderojnë titujt.

  Për njerëzimin ne mund të themi në përgjithësi se ata janë të paqëndrueshëm, hipokritë dhe lakmitarë të fitimit.

  Njerëzit në përgjithësi gjykojnë më shumë nga paraqitjet sesa nga realiteti. Të gjithë njerëzit kanë sy, por pak e kanë dhuratën e depërtimit.

  Metoda e ...

 • Bugajski: Dialogu duhet të ndërpritet sepse është një farsë

  29 Prill, 2022

  BugajskiPor, si Vahelei e kryeministri Rama nuk mendon Janush Bugajski njohës i çështjeve të Ballkanit Perëndimor. Ai thotë se vazhdimi i dialogut Kosovë-Serbi në përpjekje për të arritur marrëveshje është vetëm një tendencë e Serbisë për të penguar Kosovën në anëtarësim në institucione ndërkombëtare.

  Bugajski ka thënë se ky dialog duhet të ndërpritet sepse është një farsë. Amerikani Bugajski ka ...

 • Një a dy Atdhe i kanë shqiptarët?

  30 Mars, 2022

  flamuriKosova, thotë shpesh, pa ia kërkuar kush është Atdheu ynë i vetëm! Dhe këtë mendim e thotë, përpos të tjerash, për të mohuar, cenuar, zhvlerësuar idenë e bashkimit të Kosovës me Shqipërinë.

  Duke e shqiptuar aq përkushtueshëm fjalinë e sipërthënë, ajo e thotë edhe një të pavërtetë: se Shqipëria s’ishte kurrë as Atdheu i të parëve të saj e as ...

 • Ndalu pak, Hashim!

  22 Nentor, 2021

  Salafistët po përpiqen të rrënojnë të kaluarën, ju, politikanët, po shembni të tashmen, dhe së bashku me ta, po shkatërroni të ardhmen e kombit shqiptar dhe jeni bërë kobi i zi i tij! Po bashkëjetoni në mënyrë të përkryer dhe as nuk kritikoheni në mes vete! Kështu, në mënyrë simetrike, rehabilituat Serbinë!

   

  “Islami jonë është europian!” H. Thaçi, gazetës austriake
  Nuk ka islam europian në Europë, por ka islam shqiptar, boshnjak, ...

 • Fryma opozitare e “aleancës së shejtanëve” dhe BDI

  20 Nentor, 2021

  Nuk ka shkencë pa evidencë. Teoria mbetet teori, nëse nuk përkrahet nga dëshmia në botën reale. Përfshirë politikën.

  Për disa ditë dhe javë, Shqiptarët kishin rastin të kuptojnë se si do duket etapa post-BDI në duart e opozitës së “bashkuar”. Ballafaqim mes realitetit të përhimtë integriste dhe ndryshimit opidoik opozitar. Shqiptarët për 20 vite kishin rastin të kuptojnë, përjetojnë, shijojnë dhe vjellin shijen e integrizmit koruptiv e kriminel. Por, për disa ...

 • Studiuesit flasin për ndikimin rus e kinez në Ballkanin Perëndimor

  12 Nentor, 2021

  BallkanStudiues dhe përfaqësues të shoqërisë civile thanë të enjten se Ballkani nuk është përparësi e perëndimit për një kohë të gjatë dhe kjo po shfrytëzohet nga Rusia dhe Kina për përhapjen e ndikimit të tyre.

  Ata i bënë këto komente gjatë një debati në Institutin Harriman të Universitetit Columbia të Nju Jorkut më temën “ngritja e Rusisë dhe Kinës në ...

Qendra Informative Shqiptare "Liria"