Asnjë rezultat në raundin e parë të bisedimeve VMRO-LSDM në Bruksel

bruxelles

Asnjë afrim të qëndrimeve në ditën e parë të bisedimeve mes VMRO DPMNE-së dhe LSDM-së. Pas takimeve të ndara dhe drekës së përbashkët të punës me euro-deputetëve Eduard Kukan, Riçard Houit dhe Ivo Uajgëll, delegacionet e dy partive nga Shkupi kanë mbetur në qëndrimet e tyre fillestare për zgjidhjen e krizës.

LSDM-ja nuk ka lëvizur nga qëndrimi se dalje e vetme nga kriza është dorëheqja e Qeverisë aktuale dhe formimi i Qeverisë kalimtare, me mandat të organizojë zgjedhje të pavarura dhe korrekte. Pa përmbushjen e kësaj kërkese, social-demokratët nuk do të vijojë bisedimet për temat e tjera. Kjo është e papranueshme për VMRO-në, e cila tashmë ka bërë të ditur qëndrimin e saj fillestar se nuk do të merr pjesë në asnjë qeveri, që nuk ka marrë paraprakisht legjitimitetin në zgjedhje.

Partia e Gruevskit kërkon kthimin e LSDM-së në Kuvend, përpara hapjes së kapitujve të tjerë. Qëndrimet e dy partive ndeshen edhe sa i përket dorëheqjes së Prokurorit Publik, ndërsa VMRO DPMNE-ja duket se është e gatshme të bisedojë për ndryshimin e strukturës udhëheqëse të RTVM-së. Temë e hapur për bisedime është edhe pastrimi i listës zgjedhore dhe ndarja e partisë nga shteti.

Dy partitë rivale pritet të ndeshen edhe për procedurat juridike, tashmë të filluara në Prokurorinë Publike, për rastin “Puçi” dhe për rastin e përgjimeve. VMRO DPMNE-ja kërkon që të vazhdojë procedura kundër Zaevit për rastin “Puçi” dhe të mos ndikohet nga politika, si dhe të monitorohet nga ekspertë ndërkombëtarë. Sipas LSDM-së, sistemi aktual gjyqësor tashmë nuk ka kredibilitetin e nevojshëm për procedimin e rasteve të një rëndësie kaq të madhe. Partia e udhëhequr nga Zaevi kërkon prokuror të ri publik dhe përfshirje të ekspertëve ndërkombëtarë, për të hetuar rastin “Puçi”, por edhe aferën e përgjimeve, bashkë me të gjitha indikacionet për shkelje të ligjeve dhe kushtetutës, që dalin nga bisedat e përgjuara.

Takimet e delegacioneve të pushtetit dhe opozitës me euro-deputetët ishin të mbyllura për mediat, ndërsa pjesëmarrësit nuk dëshirojnë të japin detaje nga bisedimet. Megjithatë është tashmë e qartë se në raundin e parë të bisedimeve në Bruksel, VMRO dhe LSDM nuk janë marrë vesh për asgjë, përveç për vazhdimin e negociatave pas festës së Pashkëve. Benjamin Arifi
QËNDRIMET E LSDM-SË                     QËNDRIMET E VMRO-SË
Qeveri kalimtare                                       Nuk ka Qeveri kalimtare
Dorëheqje e Prokurorit                           Publik Prokuror Publik mbetet Zvërlevski
Dorëheqje e kryesisë së RTVM-së        Mund të bisedohet
Pastrim të listës zgjedhore                     Mund të bisedohet
Të mos kthehen në Kuvend                   Kthimi në Kuvend para kapitujve tjerë
Funksionarët të ndiqen penalisht           Vazhdon procedura kundër Zaevit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>