U formua Bordit Këshillëdhënës të Fondacionit “Qendra e Civilizimit Islam” (FOCIC)

FOCIC

Të shtunën, më 23.11.2013, u mbajt mbledhja e parë konstituive e Bordit Këshillëdhënës të Fondacionit “Qendra e Civilizimit Islam”  (FOCIC).

Mbledhja, që ishte para e këtij Bordi që nga themelimi i FOCIC-it, ishte një moment për t’u takuar dhe diskutuar me intelektualë të vendeve të ndryshme të Ballkanit, por edhe të etnive e religjioneve të ndryshme, për të shkëmbyer ide rreth projekteve të synuara nga FOCIC

.Adnan & Afrim Gashi FOCIC

Adnan Azizi FOCIC

Në prani të Bordit Ekzekutiv, kësaj ftese për pjesëmarrje në mbledhje iu përgjigjën këto personalitete:

 

1.Adnan Idriz – teolog – Maqedoni

2.Afrim Gashi – jurist – publicist – Maqedoni

3.Ahmet Sherif – doktor i historisë – punonjës shkencor – Maqedoni

4.Ali Aliu – akademik i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës dhe Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë – profesor universitar në pension dhe studiues i letërsisë – Maqedoni/Kosovë

5.Ali Pajaziti – doktor i sociologjisë – profesor universitar – Maqedoni

6.Avzi Mustafa – doktor i pedagogjisë – profesor universitar – Maqedoni

7.Besnik Emini – magjistër i historisë – punëtor shkencor – Maqedoni

8.Burhan Köroğlu – doktor i sociologjisë – profesor universitar – Turqi

9.Dragi Gjorgiev – doktor i historisë – drejtori i Institutit të Historisë Nacionale – Maqedoni

10.Ferid Muhić – doktor i filozofisë – profesor universitar në pension dhe kryetar i Akademisë së Shkencave Boshnjake – Maqedoni

11.Fuat Emin – magjistër i filozofisë – doktorant – Turqi

12.Hysamedin Feraj – doktor i filozofisë – profesor universitar – Shqipëri

13.Hysni Ismaili – doktor i mjekësisë – profesor universitar – Maqedoni

14.İbrahim Kalın – doktor i filozofisë – kryekëshilltar i Kryeministrit të Turqisë për politikë të jashtme – Turqi

15.Ismail Ahmedi – doktor i letërsisë arabe – profesor universitar – Maqedoni

16.Ismail Sinani – gazetar – publicist – Maqedoni

17.Latif Mustafa – magjistër i qytetërimeve – doktorant – Serbi

18.Luan Starova – ish ambasador – akademik i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë – profesor universitar në pension dhe shkrimtar – Maqedoni

19.Mesut Özcan – doktor i shkencave politike – këshilltar i ministrit të Jashtëm të Turqisë – Turqi

20.Metin Izeti – doktor i shkencave islame – profesor universitar – Maqedoni

21.Mevlud Dudić – doktor i shkencave islame – rektor i Universitetit Ndërkombëtar të Novi Pazarit – Serbi

22.Milazim Krasniqi – doktor i letërsisë shqipe – shkrimtar dhe profesor universitar – Kosovë

23.Mirushe Hoxha – doktor i albanologjisë – profesor universitar – Maqedoni

24.Mesut Idriz – doktor i civilizimeve – profesor universitar – Bosnjë/Maqedoni

25.Munir Mujić – doktor i filologjisë orientale – profesor universitar – Bosnjë

26.Musa Musai – doktor i psikologjisë – profesor universitar – Maqedoni

27.Nazmi Maliqi – doktor i shkencave politike – profesor universitar – Maqedoni

28.Nedim Emin – magjistër i historisë – punëtor shkencor – Turqi/Maqedoni

29.Qani Nesimi  – doktor i historisë – profesor universitar – Maqedoni

30.Rizvan Sulejmani – doktor i shkencave politike – profesor universitar – Maqedoni

31.Rromir Imami – magjistër i artit – piktor – Zvicër/Maqedoni

32.Sevinç Özcan – doktor i shkencave politike –– Turqi

33.Şinasi Gündüz – doktor i historisë – rektor i Universiteti Ndërkombëtar Ballkanik – Maqedoni/Turqi

34.Valbona Toska – doktor i gjuhës shqipe – profesor universitar – Maqedoni

35.Vera Georgieva – doktor i filozofisë – profesor universitar – Maqedoni

36.Ziber Lata – magjistër i gjuhës arabe – profesor universitar – Maqedoni

 

Përveç këtyre, kishte edhe disa personalitete që janë deklaruar se pranojnë të jenë pjesë e Bordit Këshillëdhënës, por që për arsye objektive nuk morën pjesë në mbledhje. Ata janë:

 

37.Ahmet Alibašić – doktor i shkencave islame – profesor universitar – Bosnjë

38.Bilall Kasami – doktor i shkencave ekonomike – profesor universitar – Maqedoni

39.Hasan Xhillo – doktor i filozofisë islame – profesor universitar – Maqedoni

40.Mixhait Pollozhani – doktor i historisë së artit – profesor universitar – Maqedoni

41.Mustafa Özel – doktor i shkencave ekonomike – profesor universitar – Turqi

42.Nexhat Ibrahimi – profesor i shkencave islame – Kosovë

43.Zekirja Sejdini – doktor i shkencave islame – profesor universitar – Austri/Maqedoni

 

Pjesa e parë e takimit ishte ceremoniale, ku morën pjesë edhe zyrtarë të shtetit të Maqedonisë, si dhe mysafirë të huaj. Kështu, në emër të Presidentit të Shtetit, në mbledhje mori pjesë këshilltari i tij Sinisha Aleksoski, në emër të Ambasadës së Katarit në Shkup mori pjesë zv. ambasadori, Shkëlqesia e Tij, z. Muhammed Subaih, ambasadën e Republikës së Turqisë në Shkup e përfaqësoi atasheu i Çështjeve Fetare, z Sejfeddin Ersoj, ndërsa në takim i ishte i pranishëm edhe kryetari i Komunës së Çairit, z. Izet Mexhiti.

Në këtë pjesë të pranishmëve së pari me një fjalë rasti iu drejtua kryetari i Fondacionit “Qendra e Civilizimit Islam”, z. B.Benjamin Idriz, i cili foli për rëndësinë e themelimit të Fondacionit, pak për historinë e deritanishme të tij, duke theksuar arritjen e madhe historike me kalimin në pronësi të Fondacionit të kompleksit të “Konakut të Vilajetit” në Shkup. Ai, mes tjerash, tha: “Për ata që objektet i kundrojnë vetëm si mure dhe drurë, kjo është diçka e vogël, por për ata që këtë objekt e shohin në dritën e historisë së tij, kjo është një arritje marramendëse.” Pastaj i falënderoi të gjithë ata që kanë kontribuar për punën e deritanishme të FOCIC-it, që nga Emiri i Shtetit të Katarit, Sheiku Hamad bin Khalifa Al-Thani, pastaj ministri i Jashtëm i Tuqisë, z. Ahmet Davutogllu, presidenti i Maqedonisë, z. Gjorge Ivanov, kryetari i Komunës së Çairit, z. Izet Mexhiti, si dhe kryetari i Qytetit të Bursës, z. Rexhep Alltepe. Në fund, fjalën e tij e përmbylli duke thënë se: “Ne jemi plotësisht të vetëdijshëm se shekulli në të cilin jetojmë është një epokë dinamike që hapëron me hapa gjigande. Duke mos dashur të jemi vetëm pjesë e historisë, por edhe pjesëmarrës në të, si dhe duke besuar se në Ballkan megjithatë ka elemente të fjetura që mund ta zgjojnë arsyen e shëndoshë për bashkëpunim, komunikim e bashkëjetesë, e krijuam FOCIC-in, që ta afirmojë këtë vizion dhe të jetë një Ballkan në miniaturë, i cili do të synojë që të prodhojë vlera që mund ta ribëjnë historinë e nënqiellit tonë.”

Pas tij të pranishmëve iu drejtua zv. Ambasadori i Shtetit të Katarit në Maqedoni, Shkëlqesia e tij, z. Muhammed Subaih. Ai edhe një herë foli për përkushtimin që ka Shteti i Katarit për investimet e rëndësishme si ky në Maqedoni, ndërsa mes tjerash tha: “Shteti i Katarit dhe ambasada e tij në Maqedoni ka shpresë të madhe në këtë fondacion, i cili ka marrë përsipër kultivimin e vlerave vëllazërore, dashurisë, shkencës, diturisë dhe kultivimin e dialogut dhe komunikimit mes të gjithë anëtarëve të shoqërisë së këtij rajoni.”

I fundit në pjesën ceremoniale ishte z. Izet Mexhiti, kryetar i Komunës së Çairit, i cili theksoi se: “Duke besuar se me këso projekte mund të prodhojmë më shumë mirëqenie për qytetarët tanë, jemi bërë shtylla që i mbajnë këto ide kaq fisnike, duke e bërë pjesën tonë të punës në drejtim të krijimit të një bote të re pa paragjykimet e së kaluarës dhe të gatshme për t’u integruar me botën”.

Pas një pauze të shkurtër dhe përcjelljes së mysafirëve të lartë, mbledhja i vazhdoi punimet e saj, ku pas prezantimit të përgjithshëm dhe të detajuar të FOCIC-it nga kryetari Idriz, u krijua hapësirë për diskutime, që ishin mjaft dobiprurëse për projektet e ardhshme të FOCIC-it.

Në fund, pas më shumë se dy orë punë, Bordi Këshillëdhënës mori vendim unanim për mbështetje të projekteve të FOCIC-it, duke ofruar secili nga pjesëmarrësit jo vetëm kapitalin dhe bagazhin e tij shkencor e kulturor, por edhe përvojën e tij në realizimin e planeve të FOCIC-it.

Gjatë takimit mbretëroi atmosferë miqësore e profesionale, ndërsa ndjehej fryma e gatishmërisë për bashkëpunim dhe bashkëveprim nga të gjitha pjesëmarrësit. Pas drekës së shtruar nga Fondacioni për nder të mysafirëve, ata patën mundësi edhe ta vizitojnë selinë e Fondacionit dhe objektet e “Konakut të Vilajetit”, me çka edhe përfundoi programi i ditës.

https://www.focic.org.mk/article/U-formua-Bordi-Keshilledhenes-i-FOCIC-it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>